Lichaamsgerichte psychologie
Marjon Peeman

Werkwijze en samenwerking

Werkwijze en samenwerking

Het creëren van veiligheid en draagkracht, vertrouwen en respect voor jezelf en anderen en vrijheid en kwaliteit van leven zijn de basis van waaruit ik graag werk. Jouw persoonlijke situatie is hierin maatgevend. Het gaat hierbij om een goede afstemming van wensen en behoeften en mogelijkheden tussen jou en mij op basis van gelijkwaardigheid.

Kennismaking

De eerste keer dat je komt, bespreken we je vraag en kun je aangeven waar je behoefte ligt. Ik zal je uitnodigen om wat meer over jezelf te vertellen en om je klachten, je dagelijkse functioneren  en wensen te bespreken. Ik zal naar je luisteren en vragen stellen om jouw persoonlijke situatie helder te krijgen. Daarnaast zal ik uitleggen wat lichaamsgerichte psychologie inhoudt en hoe dit ingezet kan worden om jouw wensen zo veel mogelijk waar te gaan maken.

Als we beiden vertrouwen hebben in onze samenwerking, bespreken we volgens welk persoonlijk plan we gaan werken aan je problematiek en je balans in je leven. 

Veiligheid en draagkracht

Wat levert het op: veiligheid en draagkracht.

De eerste fase van de behandeling richt zich op het creëren van veiligheid en draagkracht. Door inzicht te krijgen in je beperkende patronen en die in het heden te ervaren, kun je deze omvormen. Om te kunnen veranderen is allereerst een gevoel van basisveiligheid en draagkracht van belang, Door massage en focussing gesprekken wordt je gezonde, levendige deel vergroot. Zo ontstaat er een basis om pijn uit je verleden te openen. Vanuit deze basis kunnen je ervaringen van verlatenheid, afwijzing, aanpassing of verlies van liefde een nieuwe plek gaan krijgen.

In deze eerste fase zetten we lichaamsgerichte manieren van werken in om de fysieke spanningen te verminderen en je autonome zenuwstelsel meer in balans te brengen. Onderdrukte emoties krijgen de ruimte te geven, waardoor je draagkracht vergroot. 

 

Vertrouwen en respect

Wat levert het op: vertrouwen en respect.

De tweede fase bouwt verder naar het opbouwen van vertrouwen en respect voor jezelf, We kijken naar je kwaliteiten en eigenschappen en hoe je die nu inzet. Van daaruit gaan we kijken op welke thema’s (bijvoorbeeld zingeving, invulling van je dagelijkse leven, etc) je vastloopt en wat je daar in wilt veranderen. Door het losmaken van spanningen en het tot uitdrukking brengen van ingehouden emoties, herstel je het contact met je vitaliteit en het zelfregulerend vermogen van het lichaam en leer je andere manieren om met je spanningen en emoties om te gaan. Door keuzes en inzichten niet alleen te zien, horen en begrijpen maar ze ook lijfelijk te voelen en ervaren, ben je beter in staat om deze keuzes en inzichten te integreren in je dagelijkse leven en lichamelijke en emotionele stress te verminderen.

We kijken – met gebruik van lichaamsgerichte psychologie – naar welke thema’s een rol spelen in jouw leven en hoe je hier anders mee om wilt gaan. Je leert zo je klachten bij de bron aanpakken, bewuster keuzes maken en positiever naar jezelf kijken.

Hartcoherentie kan ondersteunend worden ingezet.

Vrijheid en kwaliteit van leven

Wat levert het op: vrijheid en kwaliteit van leven.

In deze fase gaan we nog een stap verder. Als je positief naar jezelf en je omgeving kunt kijken, ben je ook in staat om vanuit vertrouwen steeds betere keuzes te maken, die passen bij jouw specifieke situatie. Je leert voorbij je angsten en beperkingen te kijken, waardoor je hier niet langer door wordt bepaald. Hierdoor sta je steeds meer aan het roer van je eigen leven. Negatieve gedachten en mind-set hebben minder grip op je leven, waardoor je een balans in jouw leven kunt bereiken die aansluit bij zowel jouw kwaliteiten en eigenschappen als je wensen en verlangens. Hierdoor kun je met meer kwaliteit en vrijer in het leven staan.

Hierbij zetten we lichaamsgerichte psychologie in. Hartcoherentie kan ondersteunend worden ingezet.