Lichaamsgerichte psychologie
Marjon Peeman

Lichamelijke klachten (SOLK)

Lichamelijke klachten (SOLK)

Stress ervaar je niet alleen in je hoofd, maar vaak ook in je lijf. Veel lichamelijke klachten komen voor naast psychische klachten. We spreken dan van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten; Somatisch betekent ‘lichamelijk’). De meest voorkomende klachten zijn:

  • Stress klacht 1: Hoofdpijn/migraine
  • Stress klacht 2: Nek- en rugproblemen
  • Stress klacht 3: Maag- en darmklachten
  • Stress klacht 4: Hartkloppingen
  • Stress klacht 5: Slapeloosheid
  • Stress klacht 6: Vermoeidheid

Zowel mentaal (psychisch) als fysiek (lichamelijk) zijn het de zwakke plekken van jouw lichaam die als eerst aan de beurt komen. Had je voorheen al vaak hoofdpijn of maagpijn? Dan is de kans groot dat je daar ook bij overmatige stress weer veel last van zal krijgen. Op langere termijn kunnen gespannen spieren in nek en schouders leiden tot pijn, knopen in je nek of tussen je schouderbladen en zelfs spasmes. Allemaal stress gerelateerde lichamelijke klachten waar je niet op zit te wachten.

Daarnaast vermindert de spanning in de rest van je lijf de bloedsomloop, waardoor ook de zuurstoftoevoer beperkt wordt. Er ontstaan ophopingen van melkzuur- en giftige metabolieten en je pijnreceptoren worden actiever, waardoor je meer pijn sterker ervaart.

Behandeling van lichamelijke klachten

Lichaamsgerichte psychologie kunnen we inzetten om spanning los te laten, minder te piekeren en meer lichaamsgevoel te ontwikkelen, waardoor het schakelen naar rust en ontspanning ondersteund wordt. Massage kan hier een goede ondersteunende rol in vervullen, door je lichaam weer te leren hoe het kan ontspannen. Bij veel fysieke spanning kan hartcoherentie worden toegevoegd.

Lichamelijke klachten.