Lichaamsgerichte psychologie
Marjon Peeman

Hartcoherentie

Hartcoherentie

Reguleren van emoties

Hartcoherentie training is een bewezen effectief en eenvoudige manier om stress en angst te verminderen. Hartcoherentietraining voegt een aantal oude wijsheden en traditionele technieken samen die ook gebruikt worden bij yoga, meditatie, mindfulness en ontspanningsoefeningen. Door middel van de hartcoherentietraining leer je wat het effect van je ademhaling is op je hartritmevariabiliteit. Je ziet je eigen hartslag en leert wat stress met het lichaam doet.

 

Hartcoherentie.

Het is de methodiek om:

  • stress te hanteren
  • paniekstoornissen, depressie en trauma’s te behandelen
  • de emotionele balans te verbeteren
  • beter te kunnen concentreren
  • mentale weerbaarheid te vergroten
  • slaapproblemen te verbeteren
  • betere concentratie te krijgen bij mensen met ADHD en meer sociaal contact bij mensen met autisme spectrum stoornissen

Je lichaam komt weer in autonome balans, je staat meer open voor de wereld en bent in staat om de oplossingen te vinden die je nodig hebt.

De mate van hartcoherentie is een maat voor ontspanning, fysiologische harmonie en emotionele flexibiliteit. Biofeedback is het proces van bewustwording van fysiologische functies met het doel deze zelf te kunnen sturen. Het werkt heel direct en is daarmee erg effectief.

Herstel het evenwicht in je autonome zenuwstelsel
door middel van je natuurlijke ademrite
Anders gezegd: veel hartcoherentie is minder stress.

Het hart klopt normaal gesproken niet met de regelmaat van een klok maar er zijn voortdurende variaties in het ritme. Dit noemen we Heart Rate Variability oftewel HRV. Een harmonisch, coherent verloop van die variaties noemen we een hoge hartcoherentie, bij een chaotisch HRV spreken we van een lage hartcoherentie.

Er is inmiddels veel ervaring mee opgedaan en vele onderzoeken tonen overtuigend aan dat het werkt. In een onderzoek van de BIMRA (Groothof, Schellekens et al 2008) naar 120 door re-integratie bureaus gebruikte benaderingen en interventies, bleken slechts zes daarvan evidence based (!) Een daarvan was hartcoherentie training.

Hartcoherentie

Veerkracht

Met de veerkrachttraining kunt je via Hart Ritme Variatie op uw computerscherm zien hoe je mentale en emotionele toestand is, oftewel je veerkracht. De StresseraserPro is een Nederlandstalig interactief leersysteem om hartcoherentie en daardoor veerkracht te trainen, waarna het eenvoudiger is zelf emoties te reguleren. Ervaar hoe je hartritme wordt beïnvloed door de manier, waarop je  met emoties omgaat, en merk hoe je met de adem daar zelf invloed op kan uitoefenen. Hartcoherentie is een toestand, waarin het zenuwstelstel, bloedvatstelsel, hormoon-en immuunsysteem optimaal en harmonisch samenwerken.

Hartcoherentie


De veerkracht training is erop gericht op een simpele en klantvriendelijke manier hartcoherentie te trainen met een adembegeleider. Deze adembegeleider kunt u in verschillende tempi instellen, en ook de uitademing langer maken dan de inademing. Uit testen is deze adembegeleider zeer effectief gebleken. Iedereen heeft een persoonlijke resonantiefrequentie (resonantie van hartritme en ademritme) en deze is via de StresseraserPro te ontdekken. In-en uitademen op een standaardfrequentie (zoals bij sommige hartcoherentieapparaten gebeurt) heeft het risico van hyperventilatie en het intrainen van een verkeerde frequentie.

Ontleend aan en meer informatie op http://hartfocus.nl