Lichaamsgerichte psychologie en neurofeedback
Marjon Peeman

Concentratieproblemen

Concentratieproblemen (zoals ADD/ADHD)

De term ADD of ADHD geeft geen verklaring voor de problemen die mensen ervaren. Het is een beschrijving van veel voorkomend gedrag. Onder de noemer ADD en ADHD valt heel uiteenlopend gedrag. De termen ADD en ADHD worden gebruikt als je al van kinds af aan last hebt van aandacht en concentratieproblemen. Bij ADHD is er ook sprake van hyperactiviteit en impulsiviteit. Bij ADD is dit gedrag niet aanwezig. Dromerigheid en vergeetachtigheid staat dan meer op de voorgrond. Deze klachten beginnen vaak in de kindertijd en kunnen ook in de volwassenheid tot problemen leiden. Een aantal veel voorkomende kenmerken zijn:  

  • Je bent snel afgeleid
  • Je bent chaotisch & vergeetachtig
  • Je raakt vaak dingen kwijt
  • Je ervaart lichamelijke onrust en onrust in je hoofd

De klachten en mate waarin deze worden ervaren, verschilt per persoon. Vaak zien wij bij cliënten met ADHD en ADD dat er ook andere problemen spelen als gevolg hiervan. Zo kan er sprake zijn van faalangst, laag zelfbeeld, overbelasting, depressiviteit, slaapproblemen, leerproblemen en gedragsproblemen

Kort gezegd: de ene ADHD is de andere niet.

Concentratieproblemen

Behandeling van concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken en gecontroleerde studies gedaan naar de behandeling van verschillende aandoeningen met neurofeedback. Neurofeedback is zeer succesvol gebleken in de behandeling van o.a. slaapstoornissen en ADHD/ADD. Neurofeedback ter behandeling van ADHD/ADD wordt al ruim 30 jaar zeer succesvol klinisch toegepast en is een evidence-based – ofwel bewezen effectieve – behandeling zoals in een recente meta-analyse aangetoond. Soms gaat ADHD gepaard met depressieve stemming of stemmingswisselingen. Slaap levert een onderschatte bijdrage aan ADHD. De biologische oorzaak van ADHD & ADD ligt in de communicatieproblemen tussen de verschillende hersengebieden. Het voorste deel van de hersenen, ook wel prefontaalkwab genoemd, is minder goed ontwikkeld. Bij mensen met aandachtstekort zijn hersengolven vaak anders dan bij mensen die daarin geen problemen ervaren. Vooral trage golven zijn meestal veel duidelijker aanwezig, maar niet altijd. Neurofeedback maakt dit zichtbaar. Dit zorgt er vervolgens voor dat de communicatie naar andere hersengebieden ook verstoord raakt. Uit het EEG valt dit vaak op te maken en hier kan met neurofeedback  aan worden gewerkt.

Daarnaast is het van belang om anders te leren omgaan met je klachten en je meer bewust te zijn van situaties waarin je moeite hebt om goed te functioneren. Zo kunnen kleine aanpassingen in je gedrag een grote positieve impact hebben. Dit bewustwordingsproces kunnen we ondersteunen met lichaamsgerichte psychologie, waarbij je je ook vaardigheden en een andere mindset eigen kunt leren maken.