Lichaamsgerichte psychologie en neurofeedback
Marjon Peeman

Biofeedback stresstest

Biofeedback stresstest

Stress en het lichaam

Stress speelt zich op allerlei niveau’s in je lichaam af. Een bepaalde mate van stress is ook nodig om je dagelijkse functioneren te ondersteunen. Pas bij een te veel aan stress of chronische spanning krijg je last van stress.

Stress laat zich eerst en voornamelijk in het lichaam zien. Het is aangetoond (o.a. beschreven door Peter Levine, de stem van je lichaam) dat het lichaam eerst reageert en de geest en verstand met al haar gedachten hier op volgt. Praten over, waarbij je alleen op je verstand en je emoties wordt aangesproken, gaan vaak niet diep genoeg om èchte verandering te bereiken.

Door je bewust te worden van je eigen lichamelijke sensaties en de gevoelens die daarbij horen, kun je het lichaamsbewustzijn vergroten en je identiteitsgevoel en autonomie versterken.

Neurofeedback

Stress meten

Met verschillende indicatoren kun je stress meten. Dit kan door de volgende metingen uit te voeren: spierspanning, huidtemperatuur, vochtigheid van de huid, hartslag, bloeddruk en ademhaling. Op basis van deze indicatoren kun je bepalen op welke niveaus er in je lichaam een te veel aan stress in je lichaam aanwezig is. Op deze manier wordt er inzicht verkregen in de basisspanning van het lichaam, de reactie op stress en het vermogen om te ontspannen. Je leert uw lichaamssignalen te herkennen en te beïnvloeden. U leert beter ontspannen en uw herstelvermogen neemt toe. Op basis daarvan kun je trainen om minder stress te ervaren en je rustiger en meer in balans te voelen.

Autonome zenuwstelsel.

De indicatoren, zoals spierspanning en huidtemperatuur worden binnen de gewenste waardes getraind, door operante conditionering (straffen en belonen). Bij klachten, zoals bijvoorbeeld angst of hoofdpijn wijken de waardes af van de standaard norm. De biofeedback-training vindt plaats door visuele (kijken)en auditieve (horen) terugkoppeling, die gegeven wordt tijdens het kijken van bijvoorbeeld een DVD/film. De DVD/film speelt af wanneer er een normale waarde wordt geproduceerd en gaat uit wanneer dit niet het geval is. Als mens zijn we nu eenmaal ingesteld dat we de film graag helemaal willen kijken en je wordt op deze manier getriggerd om de gewenste waardes te produceren. Je traint dit tijdens de consulten en ook thuis, om je stressniveau en klachten permanent te verminderen. Tijdens de training kunnen we periodiek meten hoe je stressniveau is verandert.

Biofeedback stresstest.