Lichaamsgerichte psychologie en neurofeedback
Marjon Peeman

Autistische klachten en leerproblemen

Autistische klachten en leerproblemen

Ongeveer vier à vijf op de tienduizend nieuwgeborenen heeft een vorm van autisme. Uit familieonderzoek blijkt dat stellen met een autistisch kind een kans van tussen de 2 en 8% hebben op het krijgen van nog een kind met autisme bij een volgende zwangerschap. Dat is dus honderdmaal zo hoog als gezinnen waarbij geen autisme in de familie is. (ontleend aan Vaak denken mensen ten onrechte dat de kenmerken van autisme vooral uiterlijke kenmerken omvatten, terwijl het juist voornamelijk gaat om gedragskenmerken. Dit wil echter nog niet zeggen dat iedereen met autistische klachten altijd dezelfde kenmerken vertoont. Die kunnen namelijk verschillen van moment tot moment of zijn afhankelijk van de situatie en de stemming van de persoon met autisme.

Een aantal specifieke kenmerken zijn:

 • Een minder goed ontwikkelde motoriek en houterige bewegingen. 
 • Overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf.
 • Niet goed tegen verandering kunnen. Voor iemand met autistische klachten moet alles hetzelfde blijven: van de weg naar het werk, tot aan de spullen in de kast. 
 • Contact met andere mensen verloopt moeizaam, ze maken meestal geen oogcontact. 
 • Achterlopende taal- en spraakontwikkeling. Hierbij hebben ze vaak een monotone en robotachtige uitspraak. 
 • Mensen met autistische klachten kunnen een voorwerp alleen gebruiken waarvoor het ook daadwerkelijk bedoeld is.
 • Houden vaak niet van aanraking door anderen, vooral als ze het niet zien aankomen kan dit voor problemen zorgen. 
 • Geen of weinig behoefte aan een sociaal leven (ontleend aan gezondheidsplein.nl).

Autistische klachten en leerproblemen.

Vaak gaat autisme gepaard met leerproblemen. Bij leerproblemen ontstaan vaker defecte verbindingen tussen auditieve en taalverwerkingssystemen en slechte oog-handcoördinatie. Chronisch misbruik en verwaarlozing in de kindertijd kunnen hier oorzaak van zijn.

Behandeling van autistische klachten en leerproblemen

Voor autistische klachten en leerproblemen zijn verschillende behandelingen. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van je klachten en van wat je zelf wilt. Neurofeedback heeft een positief effect op focus, aandacht en concentratie. Je hersenen gaan het lichaam andere signalen geven en je hersenen zullen anders gaan reageren op signalen van je lichaam. Neurofeedback wordt regelmatig gebruikt als behandeling voor autistische klachten en leerproblemen, met als gevolg:

 • Minder piekeren en overprikkeling
 • Meer rust en ontspanning, minder stress
 • Meer zelfvertrouwen
 • Beter los kunnen laten van gedachten
 • Verbetering in de sociale vaardigheden

Door neurofeedback zullen lichaam en geest weer tot rust komen en zal de cliënt zich beter in zijn/haar vel voelen.

Lichaamsgerichte psychologie (met name massage) kan het gevoel van eigen identiteit en een positief zelfbeeld versterken en piekeren en stressklachten verminderen. Dit helpt om contact met anderen makkelijker te maken en een te veel aan prikkels beter te hanteren.

Voor verdere behandelmogelijkheden en het aanleren van vaardigheden bij kinderen verwijs ik graag door naar collega’s orthopedagogen die meer gespecialiseerd zijn in autistische klachten.